Content

Кампания 2016 г.

СМГ и Училищното настоятелството набират средства за пътуванията на отборите по математика за участия в престижни международни състезания

 


Подкрепете Софийска математическа гимназия!

Да подкрепим златните деца на България

Три златни, девет сребърни медала, първо място в Отборното класиране и Overall за СМГ на WMTC 2016

От 23.11.2016 г. до 27.11.2016 г. в Южна Корея се проведе Седмото международно състезание по математика WMTC 2016. В надпреварата взеха участие около 650 ученици, разпределени в 75 отбора от 20 държави, сред които САЩ, Китай, Корея, Тайван, Тайланд, Филипини, Хонг Конг, Индонезия, Австралия, Египет, Сингапур и други. България бе  представена достойно от два отбора на Софийската математическа гимназия.

Учениците бяха разпределени в две различни възрастови групи – Junior (ученици до 12 годишна възраст) и Intermediate (ученици до 16 годишна възраст).

Състезанието е в три етапа: индивидуален, отборен и щафета.

 

Прочети още: Три златни, девет сребърни медала, първо място в Отборното класиране и Overall за СМГ на WMTC 2016

4 сребърни и 4 бронзови медала от Първата олимпиада на мегаполисите

От 4 до 9 септември 2016 г. в Москва, Русия, се проведе Първата международна олимпиада на мегаполисите (IOM 2016), в която взеха участие 22 отбора. 

Участниците бяха ученици от столиците и големите градове по света на възраст между 14 и 18 години, а именно от Москва, Санкт Петербург, Белград, Минск, София, Будапеща, Джакарта, Ереван, Талин, Астана, Лайпциг, Рига, Алмати, Пекин и др.

Дисциплините, в които се разпределят участниците, са: Математика, Информатика, Физика и Химия. Състезанието по Физика и Химия се състои от експериментална и теоретична част. Във всяка дисциплина има по двама участници. 

Освен основната дисциплина, в която се явяват, всички ученици вземат участие в блиц състезание с въпроси и от четирите области.

България бе представена от отбор на Софийска математическа гимназия, който завоюва четири сребърни и четири бронзови медала в четирите дисциплини.

Прочети още: 4 сребърни и 4 бронзови медала от Първата олимпиада на мегаполисите

ОТБОРЪТ НА СМГ Е ПЪРВИ В СВЕТА НА TIMC’2016 THAILAND ВЪВ ВЪЗРАСТОВАТА ГРУПА ДО 13,5 ГОДИНИ

В периода от 14-ти до 20-ти август 2016 г. в Чианг Май, Тайланд се проведе престижното Международно математическо състезание IMC. Участниците в него са разпределени в две възрастови групи – Key Stage II (Upper Primary Education) за ученици до 13,5 години и Key Stage III (Lower Secondary Education) за ученици до 16,5 години.

Тази година в Key Stage II взеха участие 70 отбора от 33 страни, сред които България, Китай, Тайланд, Хонг Конг, Виетман, Индия, Австралия, Канада, Мексико, ЮАР и други.

Състезанието се провежда в два кръга – индивидуален и отборен. В индивидуалния кръг се решават 15 задачи за 90 минути, а в отборния – 10 задачи за 60 минути.

 

Нашият отбор, във възрастовата група за ученици до 13,5 години, с първи ръководител г-жа Ваня Данова и втори ръководител г-жа Детелина Найденова, завоюва най-голямата награда в състезанието "Шампион в генералното класиране" измежду всички 70 отбора и спечели купата "Champion of Overall Award". Класирането за тази най-голяма награда се базира на индивидуалните резултати на всеки от четиримата участници и този от отборния кръг.

Прочети още: ОТБОРЪТ НА СМГ Е ПЪРВИ В СВЕТА НА TIMC’2016 THAILAND ВЪВ ВЪЗРАСТОВАТА ГРУПА ДО 13,5 ГОДИНИ

Отлично представяне на състезателите ни в KIMC 2014 - Корея

В състезанието участваха отбори от 31 държави.

В малката възрастова група до 14 години взеха участие 70 отбора.

Индивидуалните отличия са за:

Иван-Александър Мавров - златен медал

Борис Барбов - златен

Люба Конова - сребърен

Георги Паскалев - бронзов.

Състезателите от малката възрастова група са шампиони в групата в отборното състезание и заемат трето място в общото класиране във възрастовата група,т.е. от 70 отбора.

Ръководители на отбора Петя Тодорова и Румяна Караджова.

Учители на децата Петя Тодорова и Александър Александров.

 

В голяма възрастова група участваха 77 отбора от 31 държави.

Индивидуалните отличия са за:

Александър Чергански - златен медал

Виолета Найденова - златен

Христо Попов - сребърен

Деница Маркова - бронзов.

Също са шампиони в групата и заеха трето място в отборното състезание в групата.

Руководители на отбора Линка Минчева и Надя Кръстева.

Учители на децата Линка Минчева и Иван Симеонов.

 

Един златен и три сребърни медала за нашите момичета от EGMO 2014

Дванадесетокласничката Велина Иванова от СМГ спечели златен медал на 3-тата Европейска олимпиада по математика за момичета EGMO 2014.

Прочети още: Един златен и три сребърни медала за нашите момичета от EGMO 2014

Отборът по математика на СМГ „Паисий Хилендарски“ е носител на Специалната награда за принос в информационните технологии за 2013 година

Президентът Росен Плевнелиев връчи на отбора по математика на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за значим принос в областта информационните и комуникационните технологии. На проведеното в края на 2013 г. математическо състезание в Индонезия отборът се завърна с два златни, два сребърни и два бронзови медала.

Прочети още: Отборът по математика на СМГ „Паисий Хилендарски“ е носител на Специалната награда за принос в...

Успехи на „Жаутиковската олимпиада“ в Казахстан

3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови  медала е равносметката от участието на отбора на СМГ в  Международната „Жаутиковска олимпиада“ по математика, информатика и физика, която се проведе от 12 до 18 януари в град Алмати, Казахстан. 

Успешното представяне на отбора на СМГ в Олимпиадата вече е традиция – и тази година състезателите на СМГ се класираха на второ място в отборното класиране, съревновавайки с 57 отбора от 17 държави.  

Прочети още: Успехи на „Жаутиковската олимпиада“ в Казахстан

Финалисти на състезанието PUMaC

На 16.11.2013 г. се проведе осмото издание на математическо състезание за ученици PUMaC на Университета в Принстън. В него взе участие отбор от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

Състезателите в PUMaC са разделени в две дивизии – А и Б и състезанието се провежда в няколко етапа – предварителен, индивидуален в две части (всеки състезател избира две от четири възможни дисциплини), отборен и финален (за най-добре представилите се на индивидуалния етап). 

В отделните дисциплини на индивидуалното състезание сред финалистите в Дивизия А се класираха Емилиян Рогачев – Комбинаторика и Теория на числата и Павлена Ненова – Геометрия. 

Поздравления за състезателите и техните преподаватели Ирина Шаркова и Елена Станчева!

Световно математическо състезание BIMC - Бургас, юли 2013 г.

Единствените златни отличия за България на провелото се в Бургас Световно математическо състезание BIMC 2013 спечелиха учениците от Софийска математическа гимназия. Всички наши представители спечелиха медали.

Прочети още: Световно математическо състезание BIMC - Бургас, юли 2013 г.

Летният дъжд от медали за учениците от СМГ продължава

На провелата се в Кипър Балканиада по математика учениците на СМГ защитиха името на гимназията си като отново имаха най-голям принос за цвета и количеството на спечелените за България медали.

Прочети още: Летният дъжд от медали за учениците от СМГ продължава

Балканиада по математика за малки ученици

Тази седмица в Анталия се проведе Балканиадата по математика за малки ученици. В Балканиадата участват ученици, които към момента на нейното провеждане не са навършили 15.5г.

Прочети още: Балканиада по математика за малки ученици

Три сребърни медала от EGMO 2013 за момичетата от СМГ

Националният отбор на България спечели три сребърни и един бронзов медал и зае престижното четвърто място в отборното класиране във второто издание на европейската олимпиада по математика (EGMO) 2013г., която тази година се проведе в Люксембург. 

Прочети още: Три сребърни медала от EGMO 2013 за момичетата от СМГ

Пекин, Китай, 21-26 ноември 2012 г.

Признание на световно ниво получиха млади математици. 5 сребърни и 7 брознови медала донесоха младите ни математици от СМГ от Международното състезание по математика TAIMC 2012, което се проведе от 21 до 26 ноември 2012 в Пекин, Китай. В надпреварата взеха участие 92 отбора от целия свят (Китай, САЩ, България, Индонезия, Южна Корея и др).

Прочети още: Пекин, Китай, 21-26 ноември 2012 г.

Тайпе, Тайван, юли 2012 г.

Четири златни, един сребърен и четири бронзови медала донесоха младите ни математици от Международното състезание по математика TAIMC 2012, което се проведе от 23 до 28 юли в гр.Тайпе, Тайван, за ученици в  две възрастови групи -  до 12 и до 16 години. 

Прочети още: Тайпе, Тайван, юли 2012 г.

Бали, Индонезия, юли 2011 г.

Международно математическо състезание (IMC) – Бали (Индонезия), 22 юли 2011 г.

Indonesia International Mathematics Competition е международно математическо състезание за ученици от две възрастови групи - прогимназия и гимназия. Състезанието е изключително престижно - неофициално световно първенство за деца. Участват 66 отбора от малката възрастова група (до 13,5 г.) и 82 – от голямата възрастова група (14-17 г.) от общо 28 държави, сред които Китай, Русия, Тайван, Хонг Конг, Канада, САЩ, Мексико, Австралия, Южна Африка, Виетнам, Тайланд и др. 

Прочети още: Бали, Индонезия, юли 2011 г.

Филипините, ноември 2009 г.

Прочети още: Филипините, ноември 2009 г.

Кампания 2017 г.Дарете и станете част от успеха на златните деца на България! 

 

Дарение за състезание:
Сума (лв.):
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки.

За да получите документ, който удостоверява дарението пред данъчните служби, моля изпратете контакти и данни на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Контакти

Адрес: ул. "Искър" No 61
София 1000
e-mail: info@smgstars.org